מרכיב חשוב בכל דיאטה הוא שילוב של תזונה נכונה יחד עם פעילות גופנית.
פעילות גופנית יכולה לכלול פעילויות עצימות כמו ריצה למרחקים ארוכים , שחייה , אימון אירובי או קרוספיט וכדומה.
אך מה לעשות אם אין ביכולתינו (או ברצוננו…) לבצע פעילות גופנית עצימה שכזאת ?
אל דאגה – גם הליכה תורמת לדיאטה ואף יכולה במקרים מסויימים תתאים יותר ותועיל לאנשים מסויימים.
מוכנים? בואו נתחיל…
הליכה כאורח חיים בריא – ‘זזים…מרזים..’
‘ההליכה היא חוויה הוליסטית, שנפתחת כמו מניפה למיגוון רחב של אפשרויות…’
· ההליכה מספקת זמן להתנתקות מהלחצים שמנפקת לנו הסביבה היומיומית שלנו, מאפשרת זמן נקי למחשבה, להיות עם עצמנו ובתוך סביבה מרגיעה ומלאת השראה.
· מדינאים ופילוסופים רבים, דוגמת הרי טרומן הנשיא האמריקני, עמנואל קאנט הפילוסוף, דוד בן גוריון ויצחק שמיר, ראשי ממשלות ישראל, ניצלו את זמן ההליכה להגות ולחשיבה. הפילוסוף אריסטו היה מהלך בשבילי האקדמיה עם תלמידיו ומרביץ בהם תורה.
· ההליכה היא פעילות גופנית מתונה, שמפעילה את הגוף בתנועה מאוזנת והרמונית, שמשפיעה לטובה על מערכות הגוף והנפש.
· ההליכה מיטיבה עם רוב היבטי הבריאות: הגופנית, הנפשית, הקוגניטיבית, החברתית והסביבתית.
· ההליכה אינה אופנה חולפת, אלא דרך חיים, כל שוחר הליכה יפיק תועלת והנאה מן ההליכה ביחס ישיר להשקעתו ולהתמדתו בה, כחלק מאורח חיים פעיל.
· בהליכה אין מגבלות של משקל, גובה וכושר גופני, ולכן אפשר להצטרף למעגל ההולכים בכל גיל ולהתמיד בכך.הפופולריות הגורפת של ההליכה בישראל חוצה גבולות. בקרב נשים וגברים, צעירים ומבוגרים, דתיים וחילונים, יהודים, נוצרים וערבים – אחוז ההולכים עולה מדי שנה.
· ‘הישראלי ההולך’ הוא תופעה ייחודית. הישראלים פותחים את הדלת ויוצאים להליכה – ליד הבית, לצד אנשים אחרים שהולכים, בכל דרך; הם רוצים להיות in, לקחת חלק בתרבות ההליכה. הישראלים מרבים ב’הליכה אורבנית’ בתוך הערים ועל המדרכות, וגם בהליכה על השבילים בכפר ובקיבוץ ועל שפת הים.
· ההליכה אינה מצריכה שימוש במתקני ספורט מיוחדים או רכישת ציוד יקר ומתוחכם. כדי ללכת צריך רק מודעות, רצון וזוג נעליים טובות ונוחות. אפשר ללכת כמעט בכל מקום ובכל זמן.
· לכל זמן הליכה היתרונות המיוחדים לו: בבוקר – ההליכה מעוררת אנרגיות, מאזנת את הגוף וממריצה את פעילותו; בשעות אחר הצוהריים – ההליכה משחררת מעייפות ומלחצים של אמצע היום; בערב – ההליכה מרפה מתחים שהצטברו במשך היום ומסייעת לשנת לילה רגועה.
· הליכה בקבוצות למשל נותנת תחושה של ‘ביחד’, ועם זאת מאפשרת לכל אחד את מידת ההתקרבות וההתקשרות המתאימה לו. קבוצת הליכה מאפשרת להרגיש שייכות לקבוצה בעלת מכנה משותף, שכן אנשים שהפכו את ההליכה לחלק מאורח חייהם, לא רק עושים את זה אלא גם מדברים על זה, מחליפים חוויות, מבקשים מידע. כשאתם הולכים, אפילו לבדכם, ורואים מישהו אחר, גם אם לא מוכר, הולך בבגדים נוחים ובנעלי הליכה, בצעדים נמרצים, מתנשם, מזיע בדיוק כמוכם, אתם כבר לא לבד…
טיפים לצועדים:
1. יומן הליכה יעזור לכם לזהות את הזמן ביום ואת תנאי ההליכה המתאימים לכם ביותר. אם תרשמו הערות באשר למסלולים שבהם הלכתם, תוכלו לגלות אלה מהמסלולים אתם מעדיפים ובאלה מקומות הנכם נהנים ללכת.
2. העמידו לעצמכם מטרות ריאליות – למשל, אל תחליטו ללכת כל יום אם מתאפשר לכם ללכת רק פעמיים בשבוע.
3. קיבעו שגרה והתמידו בה – אם תלכו בזמן קבוע ובכל יום יהפוך הדבר לחלק משגרת חייכם. מובן שיש גם מי שמתאים להם גיוון ושינוי גם במקומות ההליכה וגם בזמנים ובקצבים.
4. חפשו לכם זמנים בהם אתם מעדיפים/נהנים ללכת – אפשר ללכת לעבודה ובחזרה, מסביב לקניון לפני הקניות, בהפסקת הצהריים. במזג אוויר חם אפשר ללכת במקומות סגורים (קניון) בשעות הבוקר המוקדמות, וגם במזג אוויר קר מדי אפשר למצוא מקומות סגורים או מחוממים.
5. חשוב מאוד שמטרות ההליכה, הן לטווח הארוך והן לטווח הקצר, יהיו מציאותיות. כמו כן יש לוודא שהמטרות בטוחות – אל תסכנו את בריאותכם.
6. ערכו טבלה שבעזרתה תעקבו אחר התקדמותכם – אפשר להרחיבה על ידי תיאור תחושות, הרגשה כללית ועוד.
7. חשוב עד כמה הרגשתכם טובה בזמן ההליכה או אחריה.